Historisk vandring til Ole Vigs heimplass

Historisk vandring til Ole Vigs heimplass

Publisert av Unni Raaen Nysæther den 08.08.24.

Nå ønsker Stjørdal historielag å fortelle litt om kulturpersonligheten Ole Vig sitt liv og virke. Fattiggutten ble født på husmannsplassen høgt oppe i Vikåsen i Stjørdal. Ole Vig vokste opp i fattige kår i første halvdel av 1800-tallet.

Fattiggutt

Den gangen var det slett ikke vanlig at barna til fattigfolk kunne få utdanning og bli til noe. Ole Vig ble likevel lagt merke til som en evnerik gutt. Han tok etter hvert lærerutdanning og ble en ivrig forkjemper for at alle i Norge skulle få utdanning uansett sosial og økonomisk bakgrunn. Stjørdalingen ble en forkjemper for folkeskolen og ikke minst for folkehøgskolene.

Stjørdalingen virket som lærer, redaktør, forfatter, folkeopplysningsmann og en samfunnsengasjert debattant som satte spor etter seg i kulturlivet.

Han bosatte seg til slutt i boligen som Henrik Wergeland fikk oppført i Pilestredet i Oslo. Her ble Ole Vig en viktig del av Norges kulturliv på 1800-tallet.

– I dag er det ikke mye igjen av den lille husmannsplassen der Ole Vig vokste opp i Stjørdal, forteller Unni Raaen Nysæther ved Stjørdal museum Værnes.

Hun er medlem i programutvalget for Ole Vig-året i Stjørdal og styremedlem i Stjørdal historielag, og leder den historiske vandringen til Vikåsen.

Gratis bussskyss

Stjørdal historielag har lagt opp til et innholdsrikt program.

– Det er ganske langt og bratt opp til Vikåsen og veldig begrenset med parkeringsplasser. Derfor legger vi opp til gratis parkering ved Kvislabakken skole med gratis shuttlebuss herfra opp til parkeringsplassen ved Nylænne i Vikåsen. Herfra er det rundt 500 meter å gå opp til husmannsplassen og bautaen som ble reist over Ole Vig i 1885, forteller Unni Raaen Nysæther.

Oppe i Vikåsen legger Stjørdal historielag opp til et omfattende program. Her blir det korte foredrag med opplysning om plassen, Ole Vig og historien bak bautaen. Her blir det også musikalsk innslag og allsang. 

Multekrem og krumkake

– Og ikke minst skal vi servere multekrem og krumkake. Vi tror dette var en av Ole Vigs store lidenskaper, forteller Unni Raaen Nysæther.

Stjørdal Bygdekvinnelag står for bevertningen sammen med historielaget.

Unni Raaen Nysæther forteller at Ole Vig sørget for å få tilsendt multebær hjemmefra Trøndelag da han bodde i Oslo, til stor glede for både seg selv og kretsen rundt ham.

– Det ble fest da multebæra fra Trøndelag kom fram, ler Nysæther.

Den historiske vandringen med shuttlebuss, program og bevertning er gratis for alle som ønsker å delta.

– Den første shuttlebussen går fra Kvislabakken skole rundt klokka kvart over fem. Arrangementet på Vikåsen varer rundt en og en halv time med retur til Kvislabakken rundt klokka 19.30. Vi oppfordrer folk til å ta med noe å sitte på. Det er begrenset med benkeplass i Vikåsen, sier Unni Raaen Nysæther.