Omkring tre år har Utvalget for Værnes militære historie, bestående av representanter fra Værnes flystasjon, Forsvarets pensjonistforening Værnes og Stjørdal historielag, arbeidet med prosjektet. For to år siden ble Rune Hovd, en ung faghistoriker fra Steinkjer, tilknyttet prosjektet, og i dag foreligger det store bokverket.

Boka skildrer Værnes sin interessante historie fra høvdingsetet med den mektige Torbergætta ved makten og fram til Værnes av i dag.

Noen få smakebiter av bokas innhold kan nevnes Værnes som herresete under general Schultz og fram til den siste private eier av gården Hans Theodor Hesselberg selger den til Staten. Den store begivenheten våren 1914 da flyet Olav Tryggvessøn steg til værs over Stjørdal og Værnes blir en av landets første flyplasser. Tyskerne inntar flyplassen, og en omfattende byggevirksomhet begynner. Luftforsvaret overtar etter krigen, og Luftvernartilleriet kom i 1946. I 1952 flytter flygeskolen til Værnes, og i løpet av femtitallet øker den militære aktivitet. Noen år senere vedtar NATO en storstilt utbygging av Værnes etter hard dragkamp om lokaliseringsspørsmålet med Heimdal. Forhåndslagring ble et hett tema, men saken ble vedtatt og midt på 80-tallet var store lagre for materiell og utstyr trygt forvart i fjell. Slutten på den kalde krigen innledet en ny epoke for Forsvaret, noe som også skulle berøre Værnes. Effektivisering og organisasjonsutvikling ble kjente begrep utover 1990-tallet.

Boka er i stort format, rikt illustrert med over 350 fotografier delvis i farger, kart og andre illustrasjoner. Prisen er kr. 348,- + fraktomkostninger.

OBS. Denne boka selges nå til sterkt nedsatt pris - kr. 200,-   Se her om du ønsker å kjøpe.